2017. február 18., szombat

A boldogság kulcsa     Valamennyien szeretnénk vágyainkat beteljesíteni, mert azt gondoljuk hogy majd akkor és akkor a jövőben amikor elértük az áhított célt majd boldogok leszünk, ám ha nem sikerül ahogyan elterveztük akkor szenvedést tapasztalunk.

  Úgy gondoljuk a vágy majdani beteljesedése egy későbbi időpontban fog bekövetkezni, amikor majd boldogak leszünk, de figyeld csak meg hogy amikor ez  bekövetkezik, a boldogság, az elégedettség csak rövid ideig tart és hamarosan előlről kezded, kitűzöd az elérendő célt a jövőben ahol majd boldog lehetsz. 

  A való világ csak egy káprázat, amolyan hologram, mátrix amivel a buddhizmus már nagyon hosszú ideje tisztában van. Ez a felfogás sokak számára badarságnak tűnik, de aki nem hiszi az keressen rá a weben, a közelmúltban kvantumfizikusok arra a következtetésre jutottak hogy a mi háromdimenziós világunk amit valóságnak fogunk fel egy kétdimenzós igaz valóságnak a kisugárzása.

  A boldogság kulcsa a jelen pillanatban rejlik és nem a múltban, legfőképpen nem a jövőben. Légy boldog és elégedett a jelenben, ne kalandozz a múltban sem a jövőben csak akkor ha ez feltétlenül szükséges. A személyes én-nek, az egónak  folyamatosan fenn kell tartania egy olyan gondolatstruktúrát amely őt életben tartja és motiválja, ám ennek az az ára hogy sosem ébredünk öntudatunkra, nem ismerjük meg önvalónkat, és nem tudjuk elkülöníteni személyes egónkat a tudatunktól, mert a kettő nem ugyanaz.

  A jelen pillanatban élni nem azt jelenti hogy nem foglalkozol a mindennapi teendőiddel, barlangba vonulsz mint a szerzetesek és évekig meditálsz. Ezt a mai viszonyok között is meg lehet valósítani anélkül hogy félrevonulnál a civilizáció zaja elől.
Ahhoz hogy a jelen pillanatnak megfelelően tudj élni, nem kellenek tervek vagy elvárások. A jelenlét az állandó tervezgetéstől való megszabadulást jelenti. 

  A jelen pillanat megengedése sokkal inkább egy belső dolog, mint egy külső. Nem harcolsz azzal ami van, hanem hatékonyan cselekszel. A jelen pillanattal való harc példái: nem találsz szabad parkolóhelyet és ezért dühös vagy, nem fogad szót neked a gyermeked és ezért ideges leszel, vagy másképpen fogalmazva, a vágyaid nem teljesülnek. Nem agresszív nem-el kell harcolni a jelen pillanat ellen.

  A „nem” egy tiszta és ellenállásmentes állapotból kell jöjjön elő, és ami ebből következik az a tudatosság tiszta jelenléte a mindennapjaidban attól függetlenül hogy milyen negatív hatások érnek nap mint nap. Ha így állsz hozzá az élet gondjaihoz akkor nem teremtesz rossz karmát sem. Légy elégedett és boldog a jelen pillanatban mert ha így teszel akkor holnap is az leszel

Nincsenek megjegyzések: