Átok


Átok
  Az átok egy kifejezésforma, romboló, pusztító szándék, amit egy személy egy másik személyre bocsájt, azzal a kimondott céllal hogy negatív energiát dobjon rá ami boldogtalanságot és minden más bajt, keserűséget, esetleg halált okozzon a másik életében. A természetfeletti képességeiket használjuk fel amikor átkozódunk varázslat, ima, mágia, szellemek segítségével. Sok vallásban és hiedelemben társítják az átkozódást rituálékkal. Az átok szó csapást is jelenthet. A Hindu vallásban azt tartják hogy a Fakír átkozni tud, mint ahogy áldani is.
A különböző kultúrákban más és más néven ismerik az átok kifejezést:
   Az afro-amerikaiak számára jinx/haitan jelképezi.
   A közép-keleten illetve a Mediterrán kultúrákban az ördög szemeként ismert ami a hiedelem szerint az irigységből fakad, és ritkábban a szántszándékkal elkövetett rontás eredménye. Az átok és az ördög szeme elkerülése végett egy kör alakú, sötétkék színű üveglapot készítenek aminek a közepére fehér kört festenek, ami az emberi szemet jelképezi. Az átok elleni védelem intenzitása változó lehet.
Indiában a “Shaap“ szót használják Marathiban “Shapam“ a neve, Tamilban pedig „" Sabam“.

A Kelta Átok


  A kelta kultúrában többfajta átok volt ismeretes. A legismertebbek írországból származnak mint például a Megátkozott Kövek, az Átkozott Tojás, az Újévi Átok valamint a Tej Átka. A   Megátkozott Köveknek természetfeletti képességeket tulajdonítanak. Példa a megátkozott kövekkel való átokra az hogy háromszor elgurítjuk őket majd kimondjuk a megátkozni kívánt személy nevét.
  Az Elátkozott Tojás Átka egy termékenység elleni átok. Azt tartják, ha a tojást másvalaki földjén elásod akkor lehetőséged nyílik arra hogy ellopd a másik ember szerencséjét és termékenységét. Persze léteznek leírások amelyekben pontosan le van írva hogyan kell ez ellen védekezni. Az Újévi Átok hasonlít a Tojás Átokra. Ha Újévkor elveszel valakitől egy tárgyat akkor a szerencséjét is elveszed arra az évre ami neki jutott volna. Vannak akik nem takarítanak és nem öntik ki a vizet a házból éppen emiatt.

Elátkozott helyek

  Léteznek olyan helyek amelyeket méltán tartanak elátkozottnak. Számos tóról, folyóról és hegyről tartják hogy el vannak átkozva. A Bermuda háromszöget is átkozott helynek tartják, míg mások megmagyarázhatatlan paranormális jelenségek melegágyának.

Az Amerikai elnököket sújtó átok

  Itt Tecumseh átkáról beszélünk am azt feltételezi hogy a 20-al osztható években megválasztott elnökök meghaljanak az 1840-es évtől kezdődően. Ez az átok ellentmondásos mert rácáfolt     Ronald Reagan (1980-ban választották meg) aki túlélte a merényleteket, és George W. Bush (2000-ben nyerte meg a választásokat) és túlélte a nyolc évig tartó mandátumát.

A 27-es átka

  A 27 átka vagy a 27-es csapdája néven elhíresült hipotézis szerint a 27 es egy balszerencsés szám sok haláleset köthető a huszonheteshez a zenei világban . Robert Johnson, Jim Morrison, Brian Jones, Jimi Hendrix, Ron “Pigpen” McKernan, Jonathan Brandis, Janis Joplin és Kurt Cobain - valamennyiükről azt tartják hogy a 27-es szám átka miatt haltak meg. Ez az átok még a 27-esek klubja néven közismert.

Átok a sportban

  Sokszor hivatkoznak átokra amikor egy csapatjátékról van szó, például Billy kecske esetére amit neki tud be a közvélemény a baseballcsapat sorozatos balszerencséje miatt.
Például:
   A Chicago Cubs csapat amelyik nem nyert világbajnokságot 1908 óta és 1945 óta még nemzeti bajnokságot sem.
Bambínó átka, amit a Boston Red Sox csapatára vetett és amely csapat egyszer sem nyert 1918-tól egészen 2004-ig, amikor is a Sox végre megnyerte a St.Louis Cardinals-szal játszott mérkőzést. A marketingben jártas szakemberek felhívják a figyelmet a “Gillette” céget sújtó átokra, ami miatt a cég kampányai és üzleti stratégiái bizonyos csapatokkal nagyon nagy anyagi veszteségeket okozott.

Elátkozott tárgyak

  Azokat a tárgyakat tartják elátkozottnak amelyeket rablással, lopással, esetleg gyilkosság útján kaparintottak meg. Elátkozott tárgynak tartják a Reménység Gyémántját ami balszerencsét hoz tulajdonosai fejére. Az ezzel a tárggyal kapcsolatos történetek sora változó, de a legerősebb tulajdonsága az, hogy megmagyarázhatatlan jelenségek történnek a közelében és balszerencsét hoz.

Az Egyiptomi múmiák és az átok


  Az egyiptomi átkok nagyon közismertek. A múmiák és sírjaik feltárása nagyon sok átkot feltételez. Ez a gondolat nagyon elterjedt és gyakran használták fel a horrorfilmekben. A Fáraó átka minden archeológust utólért aki Tutankhamon sírjánál végzett feltárásokat, és amint az köztudott, az egyiptomi sírokra különböző figyelmeztető feliratokat véstek amelyekben tudatják hogy aki megzavarja a holtak nyugalmát nagy bajba kerül, illetve meghal. Vannak olyan vélemények is hogy XIX századi újságírók alaposan eltúlozták a feltárások körül zajló eseményeket puszta szenzációhajhászás okán.

A Hawai-i átok

  A régi Hawaiiban halálthozó imádságokkal találkozhatunk. Azon kevesek, akik képesek voltak sikeresen véghezvinni ezeket a rituálékat, Kahuna ‘ana ‘ana-nak nevezék őket. És mégis, volt néhány tényező ami befolyásolta az átok beteljesülését. Elsősorban a célszemélynek hinnie kellett a mágiában és a varázslatokban. Másodszor, a Kahunának szüksége volt a célszemélytől származó hajra, körömre stb. Az átok fájdalmat, betegséget és végül halált hozott a megátkozottnak. Ennek ellenére léteztek olyan emberek akik képesek voltak visszájára fordítani az átkot és a végén a Kahuna halt meg, aki az átkot elindította (Visszatérési Sokk).