2015. november 15., vasárnap

Buddhista meditáció


Buddhista meditáció

Nyugtalanság.

A buddhista meditációban az egyik kezdeti kihívás talán mindenki számára a nyugtalanság. Az elme ide rohan, oda rohan, mintha teljesen meg lenne őrülve mi több néha azt gondolod: „az elmém nem volt ilyen mielőtt elkezdtem meditálni!“.  Természetesen a válasz a következő: ilyen volt akkor is, de sosem nézted meg elég közelről. Szóval mit tehetsz ha az elméd ennyire nyugtalan?

Buddha bölcsességei.

Az ember ne essen pánikba, mert attól csak rosszabb lesz, vedd észre: „ Igen, ez ilyen: egyszerűen ilyen a normális, képzetlen elme“. Ettől még teljesen normális vagy, szinte mindenki keresztülmegy ezen, nem csak te vagy ilyen, viszont van néhány dolog amit tehetsz. 

További érdekességek:
Vegyük például az éberséget a lélegzetre, mint a buddhista meditáció alapvető tárgyát, ami kifinomult folyamat, ugyanakkor néha elég nehéz rávenni az elmét: maradjon a lélegzettel. A lélegzettel könnyebb a gondolatok egész tumultusát kezelni.

A buddhista légzőgyakorlattal kapcsolatban létezik olyan változata az egyszerű lélegzet-meditációnak, amikor a buddhista meditáció közben számoljuk a lélegzetünket:

belégzés 1, kilégzés 1
belégzés 2, kilégzés 2
belégzés 3, kilégzés 3
belégzés 4, kilégzés 4
belégzés 5, kilégzés 5

Aztán újra kezded és számolsz:

belégzés 1, kilégzés 1
belégzés 2, kilégzés 2
belégzés 3, kilégzés 3
belégzés 4, kilégzés 4
belégzés 5, kilégzés 5
belégzés 6, kilégzés 6

Megint újra kezded azután elszámolsz 1-1-től egészen 7-7-ig,  majd 1-től 8-ig, azután 1-től 9-ig, majd 1-től 10-ig.
Persze ha elfeljted hol tartottál a számolással akkor előlről kell kezdened a buddhista meditációt. 

Mikor nekilátsz a dolognak hogy lásd meg tudsz-e csinálni egy kört, ami azt jelenti hogy elszámolsz 1-től 5-ig, 1-től 6-ig, 1-től 7-ig, 1-től 8-ig, 1-től 9-ig majd végül 1-től 10-ig, anélkül hogy elvesztenéd hol jársz.

Buddhista meditációs technikák.

Ez hasznos buddhista tehnika több szempontból is. Az egyik: ha gyakran változtatod a számot, akkor nagyon oda kell figyelned arra amit csinálsz, különben elfelejted: „most 6-ig számolok? vagy 7-ig számolok?“. Ezért nagyon hamar észreveszed ha elveszted a fonalat. 

Néha más módszerrel vagy pedig magával a lélegzettel könnyű csak úgy együtt úszni, míg észreveszed: elvesztél. így viszont gyakorlatilag rá vagy kényszerülve annak a felismerésére miszerint már nem emlékszel hol jársz a meditációban. Ennek jelentése a következő: az elmének nincs ugyanolyan lehetősége mindenfelé futkosni az univerzumban úgy, mint amikor egy könnyebb technikával tudna.

Buddhista meditáció.

A buddhista meditáció második nehézsége: miképp lehet valamilyen módszert találni az előrehaladás mérésére. Az elme hol fönt, hol lent van, nagyon könnyű elkedvtelenedni azonfelül feladni, viszont itt van a módszer, amivel tisztán meg tudod ítélni miszerint vajon tényleg haladsz-e előre. 

Mikor először nekifogsz csak egyetlen körnek, nem tudod megcsinálni, de bizonyos idő után mégiscsak meg tudsz csinálni egy kört, ezt követően megpróbálsz két kört majd három kört, mindemellett amikor meglátod mégiscsak haladsz előre, ez egy érezhető élményt ad, sőt ösztönzést a folytatáshoz. 

Később viszont az fog történni - ha ezt kitartóan végzed - hogy néhány kör után elég visszatartónak, mi több, idegesítőnek érzed majd, ugyanakkor az elméd természetes módon elengedi a számolást, a nyugtalanság eltűnik, amellett mostmár készen állsz arra mi módon legyél jelen a lélegzettel egy bensőségesebb illetve természetesebb módon a buddhista meditáció segítségével.